Naturalne pobudzenie – kofeina

Pierwsze zajęcia już za nami a Ty zastanawiasz się — skąd ja wezmę na to wszystko energię? Nie ma wątpliwości, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie zarządzanie czasem i zbilansowana dieta, jednak umówmy się; każdy z nas potrzebuje czasem małego energetycznego kopa. Dlaczego więc nie skorzystać z naturalnych sposobów na pobudzenie? Oto kilka propozycji!

• Kawa najbardziej znany napój pobudzający. Mocne espresso, aksamitne cappuccino, łagodne latte…wielu z nas nie potrafi zacząć dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Zawartość kofeiny sprawia, że kawa nas pobudza, wzmaga czujność i wzrost koncentracji.
• Zielona herbata Jej napar zawiera właściwości pobudzające teinie, która wpływa na zwiększone wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, poprawiając procesy myślowe, a tym samym zmniejszając zmęczenie i senność. Już jedna filiżanka zielonej herbaty, podnosi zdolności umysłowe i fizyczne, a także zmniejsza uczucie wyczerpania.
• Matcha zawiera spore ilości L-teaniny, aminokwasu wspomagającego relaksację umysłową przy jednoczesnym utrzymaniu uwagi. Właściwości tej substancji równoważą działanie teiny, co pomaga osiągnąć wysoki poziomowi koncentracji, ale bez efektu nadmiernego pobudzenia.
• Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski od lat stanowi lekarstwo na zmęczenie, niepokój, jako środek stymulujący układ nerwowy czy wspomagający przemianę materii. Zawartość kofeiny i teobrominy, odpowiadają za pobudzenie, a także magnez, który pozytywnie wpływa na koncentrację.
• Kakao pyszne, aromatyczne, kojarzy się raczej z formą deseru niż napoju pobudzającego. Jak się jednak okazuje, zawiera teobrominę, substancję pobudzającą o działaniu podobnym do kofeiny. Działa ona mniej intensywnie, ale potrafi usuwać skutki zmęczenia, a także poprawiać koncentrację. Co istotne, teobromina nie powoduje wzrostu ciśnienia, czy zaburzeń rytmu serca.
Guarana najcenniejszą częścią tej rośliny są nasiona zawierające guaraninę, czyli substancję będącą odpowiednikiem kofeiny. Działa pobudzająco na organizm, znosi oznaki zmęczenia, usprawnia myślenie i koncentrację. Może zwiększać też wydolność fizyczną i psychiczną, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników i hormonów. Jest wchłaniana wolniej niż kofeina z kawy, ale jej działanie jest dłuższe i nie powoduje tylu skutków ubocznych. Dodatkowo łagodzi bóle migrenowe i poprawia nastrój.
Korzeń żeń-szenia za sprawą zawartych w nim substancji czynnych – ginsenozydów, wykazuje szeroki wpływ na nasz organizm, m.in. poprawia zdolność myślenia i koncentracji przez zwiększenie stężenia jednego z neuroprzekaźników w tkance mózgowej. Obecna w jego składzie cholina poprawia możliwości komórek do wykorzystywania tlenu, dzięki czemu
dysponujemy większym zasobem energii, a czas potrzebny na reakcję na bodźce słuchowe i wzrokowe ulega znacznemu skróceniu.
• Imbir niewiele osób zdaje sobie sprawę z pobudzenia, jakie gwarantuje. Można przygotować z niego napar lub też dodawać go do napojów. Dobrze smakuje w połączeniu z cytryną, goździkami oraz cynamonem. Ponadto, oprócz dostarczenia dużej porcji kofeiny, imbir pomaga w leczeniu infekcji oraz wspomaga odporność.

Posted in Aktualności.