Pierwsze zajęcia już za nami a Ty zastanawiasz się — skąd ja wezmę na to wszystko energię? Nie ma wątpliwości, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie zarządzanie czasem i zbilansowana dieta, jednak umówmy się; każdy z nas potrzebuje czasem małego energetycznego kopa. Dlaczego więc nie skorzystać z naturalnych sposobów na pobudzenie? Oto kilka propozycji!
• Kawa najbardziej znany napój pobudzający. Mocne espresso, aksamitne cappuccino, łagodne latte…wielu z nas nie potrafi zacząć dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Zawartość kofeiny sprawia, że kawa nas pobudza, wzmaga czujność i wzrost koncentracji.
• Zielona herbata Jej napar zawiera właściwości pobudzające teinie, która wpływa na zwiększone wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, poprawiając procesy myślowe, a tym samym zmniejszając zmęczenie i senność. Już jedna filiżanka zielonej herbaty, podnosi zdolności umysłowe i fizyczne, a także zmniejsza uczucie wyczerpania.
• Matcha zawiera spore ilości L-teaniny, aminokwasu wspomagającego relaksację umysłową przy jednoczesnym utrzymaniu uwagi. Właściwości tej substancji równoważą działanie teiny, co pomaga osiągnąć wysoki poziomowi koncentracji, ale bez efektu nadmiernego pobudzenia.
• Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski od lat stanowi lekarstwo na zmęczenie, niepokój, jako środek stymulujący układ nerwowy czy wspomagający przemianę materii. Zawartość kofeiny i teobrominy, odpowiadają za pobudzenie, a także magnez, który pozytywnie wpływa na koncentrację.
• Kakao pyszne, aromatyczne, kojarzy się raczej z formą deseru niż napoju pobudzającego. Jak się jednak okazuje, zawiera teobrominę, substancję pobudzającą o działaniu podobnym do kofeiny. Działa ona mniej intensywnie, ale potrafi usuwać skutki zmęczenia, a także poprawiać koncentrację. Co istotne, teobromina nie powoduje wzrostu ciśnienia, czy zaburzeń rytmu serca.
• Guarana najcenniejszą częścią tej rośliny są nasiona zawierające guaraninę, czyli substancję będącą odpowiednikiem kofeiny. Działa pobudzająco na organizm, znosi oznaki zmęczenia, usprawnia myślenie i koncentrację. Może zwiększać też wydolność fizyczną i psychiczną, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników i hormonów. Jest wchłaniana wolniej niż kofeina z kawy, ale jej działanie jest dłuższe i nie powoduje tylu skutków ubocznych. Dodatkowo łagodzi bóle migrenowe i poprawia nastrój.
• Korzeń żeń-szenia za sprawą zawartych w nim substancji czynnych – ginsenozydów, wykazuje szeroki wpływ na nasz organizm, m.in. poprawia zdolność myślenia i koncentracji przez zwiększenie stężenia jednego z neuroprzekaźników w tkance mózgowej. Obecna w jego składzie cholina poprawia możliwości komórek do wykorzystywania tlenu, dzięki czemu
dysponujemy większym zasobem energii, a czas potrzebny na reakcję na bodźce słuchowe i wzrokowe ulega znacznemu skróceniu.
• Imbir niewiele osób zdaje sobie sprawę z pobudzenia, jakie gwarantuje. Można przygotować z niego napar lub też dodawać go do napojów. Dobrze smakuje w połączeniu z cytryną, goździkami oraz cynamonem. Ponadto, oprócz dostarczenia dużej porcji kofeiny, imbir pomaga w leczeniu infekcji oraz wspomaga odporność.